fbpx
Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

Novite investicii kje otvorat novi rabotni mestaНа кејот на реката Вардар во Гостивар се наоѓа „Милениум“, една од најстарите авто перални и вулканизерски работилници во градот. Основана е на почеток од овој милениум, по кој и го добива називот, од страна на Зија и Фикрета Акики. Понудата е надополнета со продавница за авто козметички производи од најпознати брендови и кафуле, каде што клиентите можат да ги почекаат нивните автомобили со вкусно кафе.

zadovolnite klienti se dokaz za uspeshnosta na biznisotПо воениот конфликт во 2001 година, во Македонија голем број на куќи и објекти биле разурнати или уништени. Во таквата ситуација, семејството Куќи, решиле да им излезат во пресрет на потребите на граѓаните, а воедно да си помогнат и себеси. Така решиле да ја отворат продавницата „Бау хаус профи“ во која ќе продаваат различни видови алат од реномирани брендови. 

Za da go razvie biznisot Nikolikj prvo gi educiral potencijalnite klientiВо 2002 година, Игор Николиќ од Куманово решил да го искористи своето 20 годишно искуство поврзано со енергетски ефикасни системи за затоплување и ја основал компанијата „Електротехно – Би-Стефан Дооел“. Искуството стекнато во Словенија требало да му биде основа за започнување со продажба и вградување на соларни и парни системи.

napornata rabota e klucot za uspeh na semjestvoto DzeladinovskiВкупно 420 ученици од три основни училишта во Скопје добиваат секој ден свежа храна подготвена во Те Баба Реџеп сопственост на Сељвете Џеладиновска и нејзиниот сопруг. Џеладиновски, во 2010 година започнале да се занимаваат со подготовка и доставување на храна (кетеринг услуги) првенствено наменета за учениците.

Ako ne bea krediotite nemase da uspeeme„По долги години ангажман во Топилницата за цинк и олово во Велес, како електричар, останав без работа и се најдов во многу незавидна позиција“, ја почнува својата приказна велешанецот Тони Јосифовски. Обидувајќи се да обезбеди егзистенција, Тони започнал да вози такси, по примерот на брат му кој на тој начин си обезбедувал примања.

So novi investicii vo zemjodelstvoto i stocharstvoto do pokvaliteten zhivotВо атарот на селото Горно Оризари, во близина на градот Велес, живее и работи Белма Колашинац со семејството. Земјоделството и сточарството е нивното занимање отсекогаш. За сите работи околу земјата и добитокот се грижат четворица членови од семејството, а кога имаат потреба, ангажираат и аргати.

Femili pet KumanovoДистрибуцијата на храна и опрема за домашни миленици за Игор Александровски е речиси предодредно занимање. Уште од малечок е дел од овој бизнис, благодарение на неговиот татко кој бил меѓу првите луѓе во Македонија што почнале да продаваат храна за домашни миленици.