fbpx
Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

sasho-stankovski„Одгледувањето печурките е многу макотрпна работа, но исплатлива, мора да се внимава на температурата, хигиенските услови“, вели Сашо Станковски, кој берберскиот занает решил да го замени за одгледување буковка. Започнување на оваа нова дејност за Сашо Станковски било возможно со средствата од кредитната линија на МРФП што ги обезбедил преку штедилницата „Можности“

samir-idrisiДолгогодишната работа на произведување цемент го поттикнала Самир Идриси да се испроба со сопствен бизнис во истата област. Пред 16 години започнал со производство на цементни тули во својата фирма, Идриси комерц. Оваа година Самир решил да го проширува бизнисот и во потрага по дополнителен капитал дошол до средствата на МРФП преку штедилницата Можности. „Од оваа година започнав со увоз и продажба на плочки, а го зголемив и производството на цементни блокови до 100.000 годишно.

dusko-manasievДушко Манасиев долги години работел во текстилна фабрика во Германија и решил стекнатото искуство да го примени во свој бизнис. Во почетокот тоа била мешовита германско-македонска фирма, а по неколку години, тој продолжил со работата како единствен сопственик на бизнисот на фабриката Елком од Делчево.

Семејството Спиркоски од Прилеп, од неодамна, може да се пофали со уште еден мал бизнис. Покрај такси превозот и работилницата за изработка на лимени предмети тие отворија и канцеларија за правни услуги за граѓаните. Носител на последниот бизнис е Марија. Таа е правник и своето искуство го стекнала во адвокатска канцеларија. „Сметав дека голем број граѓани имаат потреба од правни услуги. Канцеларијата ја изнајмивме веднаш до полициската станица, затоа што мислам дека ваквите услуги граѓаните ги бараат кога имаат работа со институциите“.

zarko-gapicПечатницата „Графохартија“, која е сместена во с. Јурумлери, има историја долга 30 години. За осовременување на машинскиот парк преку набавка на машина за флексопечатник од Германија, „Графохартија“ користи кредит од кредитната линија на МРФП, преку НЛБ Тутунска банка. Кредитот е во износ од 60.000 евра. Оваа машина обезбедува поголема профитабилност, поради фактот што нејзиниот помал обем ја прави пофлексибилна за овдешниот пазар.

sadrija-trubljanin„Македонија е многу поволна земја за развој на земјоделството и колку повеќе луѓе се занимаваат со него, толку подобро“, вели Садрија Трубљанин од Долно Коњаре. По потекло е од Црна Гора и целиот свој живот се занимава со земјоделство. „Поседувам 5 хa сопствено земјиште, а 10 ха ги обработувам под концесија“, ни раскажува нашиот домаќин. „Одгледувам житарки, јачмен и луцерка. Во моментот чувам 15 молзни крави.

dragi-panevskiДраги Паневски целиот свој работен век го поминал во градежништвото. Неговото претпријатие, „Паневски - градба“ се занимава со трговија со градежни материјали, а во иднина планира да го прошири бизнисот и со изведба на градежни работи.