fbpx
Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

Za da go razvie biznisot Nikolikj prvo gi educiral potencijalnite klientiВо 2002 година, Игор Николиќ од Куманово решил да го искористи своето 20 годишно искуство поврзано со енергетски ефикасни системи за затоплување и ја основал компанијата „Електротехно – Би-Стефан Дооел“. Искуството стекнато во Словенија требало да му биде основа за започнување со продажба и вградување на соларни и парни системи.

napornata rabota e klucot za uspeh na semjestvoto DzeladinovskiВкупно 420 ученици од три основни училишта во Скопје добиваат секој ден свежа храна подготвена во Те Баба Реџеп сопственост на Сељвете Џеладиновска и нејзиниот сопруг. Џеладиновски, во 2010 година започнале да се занимаваат со подготовка и доставување на храна (кетеринг услуги) првенствено наменета за учениците.

Ako ne bea krediotite nemase da uspeeme„По долги години ангажман во Топилницата за цинк и олово во Велес, како електричар, останав без работа и се најдов во многу незавидна позиција“, ја почнува својата приказна велешанецот Тони Јосифовски. Обидувајќи се да обезбеди егзистенција, Тони започнал да вози такси, по примерот на брат му кој на тој начин си обезбедувал примања.

So novi investicii vo zemjodelstvoto i stocharstvoto do pokvaliteten zhivotВо атарот на селото Горно Оризари, во близина на градот Велес, живее и работи Белма Колашинац со семејството. Земјоделството и сточарството е нивното занимање отсекогаш. За сите работи околу земјата и добитокот се грижат четворица членови од семејството, а кога имаат потреба, ангажираат и аргати.

Femili pet KumanovoДистрибуцијата на храна и опрема за домашни миленици за Игор Александровски е речиси предодредно занимање. Уште од малечок е дел од овој бизнис, благодарение на неговиот татко кој бил меѓу првите луѓе во Македонија што почнале да продаваат храна за домашни миленици.

Moden kreator za najubaviot den vo zhivototПриказна на Рамзие Амет започнува пред 30тина години. Школувањето и дипломата која ја стекнала за моден креатор, како и љубовта кон оваа уметност и помогнале со години успешно да создава прекрасни венчаници и уште повеќе да го разубавува најсреќниот момент на идните невести.

So dobra ideja i kvalitet do inovativni proizvodiПриказната за АЦДЦ ДЦАЦ започнува во 1994 година со отворање на сервис за аудио и видео опрема, со 7 вработени. Со тек на време, приходите од сервисирање на производите се намалувале, па во 1998 година започнале со склопување на Самсунг телевизори. Откако замрела и таа дејност, влегуваат во првиот проект за напојување на уреди со користење Со добра идеја и квалитет до иновативни производина ДЦ-ДЦ конвертор.