Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

Od grad vo seloПриказната на Станко Стаменковски претставува една многу интересна сторија и пример за успешен сточар која вреди да се чуе. По 40 години успешна кариера како угостител и бизнисмен, добра материјална состојба и живот во самиот центар на  главниот град, Станко и неговата сопруга се одлучуваат да станат сточари.

Ljubov kon brojkite kako recept za uspeshen biznisРужица Трпкова од Скопје е сопственичка на сметководствено биро кое успешно работи веќе 16 години. Потекнува од претприемничко семејство – нејзиниот татко бил еден од најпознатите претприемачи во Скопје со својата фабрика за пластика. Уште од најрана возраст, своите детски денови ги поминувала во фабриката. Татко ѝ го вклучил целото семејство во работата, па со своите четири браќа го продолжиле семејниот бизнис кој успешно постои и денес.

Koga golemata ikea ve bara tokmu vas 2За Ирена Зафирова занимавањето со изработка на предмети од кожа и крзно настанало сосема случајно, кога по 6 години напорна работа добила отказ од една приватна рекламна компанија. Бидејќи креативната работа и работата со раце отсекогаш ја привлекувале, некако спонтано, интуитивно се одлучила да посетува обука за крзнарство. По една година учење и практична работа, во 2012 година таа отворила сопствен бизнис и ја остварила својата љубов кон создавањето рачни изработки.

Za uspeh potrebna e i malku srekjaЗа Христо Арсовски занимавање со автомеханика било логично продолжение на она што со години успешно се занимавал неговиот татко. Иако првично се определил за нешто сосема спротивно од моторните возила и студирал книжевност и пеење, по тешката болест на својот татко, бил принуден да го преземе бизнисот и да го продолжи занаетот.

Koga biznisot cutiНа периферијата на градот Струмица се наоѓа „Гарден центар Марија“, каде на вкупна површина од 5 декари поставени се пластеници со разни видови цвеќиња, во сопственост на фамилијата Петрови. Сопственик на овие пластеници е Драги Петров, кој  заедно со својата сопруга ги обработуваат со помош на 4 вработени лица.

Stocarstvoto mi go zadrza semejstvoto zaednoВо атарот на селото Неготино, Полошко, живее и работи Букурије Зулбехари со своето семејство. Тие активно се занимаваат со земјоделство и сточарство целиот свој живот. Главната дејност од која остваруваат приходи им е одгледувањето молзни крави. Во моментот имаат 29 молзни крави и 10 телиња за кои се грижат и ги одгледуваат. Од нив добиваат приближно 270 литри млеко дневно, кое потоа го продаваат на млекарницата Сентис АГ - Џепчиште.